skip to Main Content
Informatieplatform over Corona voor CVS/ME patiënten en omstanders
cvsmeencorona@gmail.com

Vraag & Antwoord

ME/CVS gerelateerde vragen over Corona

Hieronder staan enkele vragen m.b.t. het Coronavirus en een patient met de ziekte van ME/CVS. Indien je meer vragen hebt dan hieronder omschreven staan kun je contact opnemen middels onze mail service: cvsmeencorona@gmail.com

Vragen Corona – ME/CVS

Ik heb ME/CVS, moet ik dan continue een mondkapje dragen?

Dat is niet nodig, dit geldt alleen voor ziekenhuis personeel in functie. Bovendien zijn de gewone mondkapjes absoluut niet beschermend

Op andere websites (oa door Nancy Klimas) worden een groot aantal supplementen (bijv vitamine C) aanbevolen ter verbetering van de weerstand. Is dat nuttig?

Van het extra innemen van supplementen is nooit enige baat in onderzoek aangetoond bij ME/CVS patiënten. Maar aan de andere kant, we weten niet alles. Van sommige supplementen is wel een effect op de afweer vastgesteld, maar dat betreft dan met name laboratorium onderzoek of bij andere ziekten. Dus als een supplement je aanstaat of wordt aangeraden door anderen, kijk dan eerst kritisch naar onderzoek hierover en vaar niet alleen af op meningen. Verder kunnen fabrikanten de neiging hebben om in deze tijd de verkoopkosten te verhogen. Kijk hier ook kritisch naar.

Hebben ME/CVS patiënten een hogere kans op ernstige complicaties zoals beademing en overlijden?

Weten we niet. We hebben dit enkele artsen gevraagd en de mening was dat er geen verhoogde kans op overlijden is, tenzij er andere ziektes ook aanwezig zijn (zoals bijv ernstige astma en diabetes mellitus).

Is bij het corona virus de kans op besmetting verhoogd bij ME/CVS patiënten?

Een groot aantal patiënten is vaker verkouden dan de gemiddelde leeftijdsgenoten. We denken dus dat de kans op besmetting groter is.

Is het ziektebeloop na een besmetting met het corona virus anders bij ME/CVS patiënten dan bij gezonden?

Bij heel veel ME/CVS patiënten duurt het veel langer om te herstellen van een griepvirus. Dat zal dus bij het corona virus niet anders zijn. Reken dus op een post-inspanningsmalaise/dip/terugval.

Veel ME/CVS patiënten ontwikkelen geen koorts bij een griep. Moeten we hier iets mee?

Ja. Bij veel huisartsen en praktijkondersteuners is dit niet bekend. Dus moet dit aan de huisarts en praktijkondersteuners verteld worden. Zij moeten dan het wel of geen koorts hebben, niet in hun besluitvorming over wel of niet verder onderzoek meenemen. Daartegenover: als iemand die nooit koorts krijgt nu wel koorts krijgt moet dit serieus genomen worden.

Er zijn geruchten da t Ibuprofen/Brufen de klachten van het corona virus en de bevattelijkheid voor het virus verhogen

de WHO heeft dit ontkend. Dus kan het gewoon worden ingenomen

Deze website is onafhankelijk van de overheid, patiënten verenigingen of de Stichting CardioZorg en iedereen kan dus op deze oproep reageren of vragen stellen.

Back To Top